Geheim van een New York cheesecake

Je bekijkt nu Geheim van een New York cheesecake
  • Berichtcategorie:Voeding

Geduld is het sleutelwoord bij het bakken van een cheesecake. Zowel de voorbereiding, het mengen als het bakken gebeurt langzaam en gestaag. Als je ooit moeite hebt met het bakken van een cheesecake, niet alleen New York cheesecake, zul je deze tips erg handig vinden.

Handige tips voor het maken van een cheesecake

Roomkaas
Gebruik hoogwaardige en volle roomkaas, want je kunt zeker een verschil in smaak en textuur zien. Geef de voorkeur aan volvette roomkaas blokken, omdat dit zorgt voor een superrijke en romige cheesecake.

Kamertemperatuur
Elk ingrediënt dat gekoeld moet worden, moet op kamertemperatuur worden gebracht voordat je begint. Als je koude ingrediënten mengt met ingrediënten op kamertemperatuur, kan het beslag schokken en klonten veroorzaken. Het is ook veel gemakkelijker om ingrediënten te mengen als ze op kamertemperatuur zijn, waardoor overmatig mengen wordt voorkomen.

Langzaam en stabiel
Als je een elektrische mixer gebruikt, laat deze dan altijd op de laagst mogelijke snelheid draaien, zodat je geen lucht in het beslag slaat. Als je overal in het beslag kleine luchtbelletjes hebt, zal de hitte de stoom uit die bubbels dwingen en de enige uitweg is door het oppervlak. Dit is een van de redenen waarom je cheesecake kan barsten.

Waterbad
Bij het bakken van de cheesecake willen we een echt vochtige omgeving. Naast luchtbellen is vijand nummer 2 voor cheesecake droge hitte. Vocht zorgt ervoor dat de cheesecake niet uitdroogt in de oven, waardoor er geen scheuren ontstaan. Vlak voordat je de cheesecake in de oven plaatst, plaats je een braadslee op het onderste rek van je oven en vul je deze met kokend heet water. Plaats vervolgens je cheesecake op het middelste rek van de oven en sluit snel de deur om die stoom op te sluiten.

Afkoelproces
Laat de cheesecake langzaam afkoelen door de oven uit te zetten (na het bakken) en de deur open te breken. Dit proces zorgt voor een zachte warmte en bakt langzaam het midden van de cheesecake. Zo krijg je een echt romige en dichte textuur. Dit is ook een extra stap om scheuren te voorkomen, omdat het schokken van de cheesecake met een drastische verandering in temperatuur kan leiden tot een gespleten oppervlak.

Het verschil tussen cheesecak en New York cheesecake

Een cheesecake in New York-stijl heeft een paar kenmerken die het een opvallende cheesecake maken. Een belangrijk teken van een goede New Yorkse cheesecake is de textuur. Het is dicht, rijk en zwaar en daarom is het moeilijk om meer dan één plak te eten. De reden waarom het zo rijk is, is vanwege de hoeveelheid roomkaas die in de cheesecake wordt gebruikt. Normale cheesecake vertrouwt op zware room en zure room om het beslag te verdunnen en een zijdezachte, romigere textuur te creëren. New York cheesecake is zwaar op de roomkaas en daarom is het zo dicht en rijk.

Extra roomkaas is niet het enige dat New Yorkse cheesecake zo speciaal maakt. Het bevat ook extra eieren en eierdooiers voor een gladdere consistentie. Het ei helpt ook om de cheesecake aan elkaar te binden, waardoor het die strakke textuur krijgt. New York style cheesecake wordt ook altijd gebakken en bevat zeer eenvoudige ingrediënten. Het is een no-nonsense cheesecake die een punch in smaak en textuur pakt. De uitgesproken smaak kan worden toegeschreven aan het beetje zure room en vers citroensap, waardoor het een lichte smaak krijgt.